A nápolyi pizza: Ízek és hagyományok Olaszországból

A nápolyi pizza nem csupán egy étel, hanem Nápoly büszkesége, a mediterrán konyha ikonikus remekműve, 2017 óta az UNESCO szellemi kulturális örökség része. Itt, Dél-Olaszország vibráló kikötővárosában született meg a pizza őse, a „pizza margherita”, mely a város három színét tükrözi: a paradicsom vörösét, a mozzarella fehérjét és a bazsalikom zöldejét.

A nápolyi pizza elkészítése művészet, melynek szigorú szabályai vannak. A tészta kizárólag „00” típusú búzalisztből, vízből, sóból és élesztőből készül, mesterien gyúrva, kézzel nyújtva, vastagabb szélén (cornicione) ropogósra sütve. A feltétek egyszerűek, de kiváló minőségűek: San Marzano paradicsom, fior di latte mozzarella, friss bazsalikom és extra szűz olívaolaj.

A nápolyi pizza igazi varázsa a fatüzelésű kemencében rejlik, melynek forró kövei (485°C) pillanatok alatt átsütik a tésztát, így kívül ropogós, belül puha marad. A pizzaiolo, a pizza mestere precíz mozdulatokkal forgatja a pizzát a kemencében, hogy egyenletesen süljön.

A nápolyi pizza nem csupán ízélmény, hanem egyfajta rituálé is. Hagyományosan kézzel, háromszög alakúra hajtva fogyasztják, evőeszköz nélkül. A roppanós szél, a szaftos paradicsom, a krémes mozzarella és a friss bazsalikom tökéletes harmóniát alkot, melyet egy korty friss nápolyi limonádéval koronázhatunk meg.

A nápolyi pizza igazi kincs, mely Olaszország ízeit és hagyományait hordozza magában. Ha a Krém pizzériába látogatsz Székesfehérváron, kóstold meg ezt a csodálatos ételt, és merülj el a mediterrán gasztronómia varázslatos világában!

Vörös Pizzák

NÁPOLY STÍLUSÚ PIZZÁK
SAN MARZANO D.O.P. PARADICSOM ALAPPAL